Jennifer  Paterson

Tartaletki z owocami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tartaletki z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 8 sztuk



Ciasto

125 g mąki

25 g cukru pudru

75 g niesolonego masła

1 żółtko

ew. 1 łyżka wody



Krem

120 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej

1 łyżka śmietany 36%

6 kropli ekstraktu wanilii

15 g cukru

60 g gorzkiej czekolady

świeże owoce (truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki)

galaretka z czerwonej porzeczki





Przygotowanie ciasta

Posiekać mąkę, cukier i masło, dodać żółtko i zagnieść kruche ciasto, ew. podlewając wodą. Uformować ciasto w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nim foremki do tartaletek. Nakłuć ciasto widelcem. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub innymi ciężarkami. Wstawić do piekarnika na 10 minut, potem usunąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć foremki z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę stopić na parze, przy pomocy pędzla posmarować nią wnętrze foremek z ciasta, odstawić w chłodne miejsce, by czekolada stężała.



Przygotowanie krem

Wymieszać serek mascarpone, śmietanę, cukier i ekstrakt wanilii na gładką masę. Nałożyć krem do foremek z ciasta i udekorować owocami. Galaretkę podgrzać, przetrzeć przez sito i posmarować nią wierzch tartaletek. Odstawić na chwilę, by galaretka stężała.





© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright



powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.