Marieta  Marecka

Tartaletki z owocami i bezą kokosową


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tartaletki z owocami i bezą kokosową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Spód:

150 g pokruszonych herbatników

50 g masła

 

Farsz:

8 śliwek (ok. 400-450 g)

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

łyżka masła

 

Beza kokosowa:

2 białka

¼ szklanki wiórków kokosowych

½ szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło i dolewamy je do pokruszonych herbatników, mieszamy, aż całość zacznie się lekko łączyć.
Spody to tartaletek dokładnie wykładamy masą ciasteczkową, dociskając wszystko najlepiej przez folię spożywczą. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek.
Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni lub w rondlu, dodajemy śliwki i podsmażamy. Dodajemy cukier i cynamon, kilka razy podrzucamy całość lub delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Śliwki studzimy.
Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Jak masa będzie lśniąca, gęsta i zwarta przestajemy miksować. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, krótko miksujemy.
Na schłodzone spody z ciastek układamy śliwki, nakładamy czapę z bezy kokosowej i wstawiamy całość do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub po przestudzeniu.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta owocowa ,,tutti  fruti,,
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

12.04.2017 10:30

CYTUJ

bardzo często spód takich tartaletek robię z ciasta z kruchego z krupczatki szymanowskiej :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.