Marieta  Marecka

Tartaletki z malinami zapieczone pod koglem-moglem


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tartaletki z malinami zapieczone pod koglem-moglem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

85 g orzechów pekan

90 g mąki pszennej + do podsypania

85 g drobnego cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

2 żółtka

90 g masła

szczypta soli

 

Kogel-mogel:

3 żółtka

3 czubate łyżki cukru pudru

1 laska wanilii

200-250 g malin

Przygotowanie:

Orzechy prażymy krótko na suchej patelni, studzimy i mielimy w malakserze. Dodajemy mąkę, cukier, cynamon, sól i krótko razem miksujemy.
Następnie dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone na kawałki. Pulsacyjnie miksujemy całość. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy w gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto lekko podsypując mąką i przekładamy do foremek , dociskamy, odcinamy nadmiar ciasta i spód nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 7 minut.
W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Na podpieczone spody tartaletek kładziemy maliny, zalewamy je koglem-moglem i pieczemy ok. 15-18 minut, aż wierzch ciastek się zarumieni. Podajemy ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

26.10.2016 08:45

CYTUJ

smaki dzieciństwa, napewno wypróbuje :) zawsze lubie jak tartaletki są kruche dlatego robie je z mąki krupczatki i najczesciej z Szymanowa z Polskich Młynów :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.