Jacek Sikora

Tartaletki z kremem budyniowym


Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tartaletki z kremem budyniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1/4 szklanki cukru pudru

3/4 kostki masła

szklanka mąki

3 ugotowane żółtka

3 łyżki budyniu waniliowego

250 g serka mascarpone

cukier puder do posypania

orzeszki pini

odrobina lodowatej wody

kilka truskawek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć widelcem na gładką masę. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać przetarte żółtka i odrobinę lodowatej wody. Całość szybko zagnieść i uformować w gruby walec. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto pokroić w plasterki o ok. 1 cm grubości. Rozwałkować je na większe kółeczka. Placuszki z ciasta ułożyć w małych naczyniach do tartinek i wstawić do piekarnika na około 15 minut w temp. 160°C, do momentu, gdy brzegi zaczną zmieniać kolor. Orzeszki pini posiekać, połączyć z serkiem mascarpone i budyniem. Przygotowany krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Dekorować truskawkami.

powrót

Podobne przepisy

Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#Ewa J.

16.02.2011 17:41


Pruszcz Gdański

CYTUJ

Czy aby napewno 1/4 dag masła??? A może 1/4 kostki masła? Coś tu jest nie tak. Po co jest odrobina lodowatej wody?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.