Donna Dooher

Tarta ziemniaczana


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Tarta ziemniaczana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka stołowa (15 ml) niesolonego masła

3 łyżki stołowe (45 ml) przeciśniętego przez praskę czosnku

9 dużych

obrany ziemniaków

pokrojonych w jak najcieńsze plasterki

250 g tartego sera gruyere

3 jajka

1 ½ szklanki (375 ml) kremówki

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli

½ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu

¼ łyżeczki (1 ml) świeżo tartej gałki muszkatołowej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyłożyć dno i boki formy pergaminem. Posmarować masłem i czosnkiem. Ułożyć warstwę ziemniaków tak, by plasterki na siebie zachodziły. Posypać serem i czosnkiem. Układać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Ubić jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę. Polać ziemniaki mieszanką, docisnąć. Przykryć pergaminem i piec 1 ½ godziny (na ostatnie 20 minut usunąć pergamin z wierzchu, by tarta się zrumieniła). Odstawić na 15 minut przed wyjęciem z formy i pokrojeniem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.