Tarta ze szpinakiem i ricottą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie

Tarta ze szpinakiem i ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g ricotty

2 jajka

szczypta cynamonu

3 filiżanki młodych liści szpinaku

3 filiżanki mąki orkiszowej

pół łyżeczki soli

pół filiżanki oleju z krokosza

pół filiżanki zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać ricottę, jajka i posiekany szpinak. Dodać szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Z mąki z solą, oleju i wody zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i przełożyć do lekko natłuszczonej formy. Docisnąć, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ryżem. Piec przez 10 minut, następnie nałożyć farsz i piec przez kolejne 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Risotto z grzybami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto z grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.