Gieno Mientkiewicz

Tarta ze szparagami i bachanowską mozzarellą


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie

odsłon: 3077

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto kruche na spód:

150 g mąki (pszennej tortowej)

75 g masła, schłodzonego

1 jajko

sól

½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kwaśnej śmietany

fasola do wysypania formy

 

 

Nadzienie:

500 g zielonych szparagów

10 pomidorków koktajlowych

2 jaja

100 g kwaśnej śmietany

150 g bachanowskiej mozzarelli

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Z mąki usypać kopczyk pośrodku stolnicy, zrobić w nim wgłębienie. Wbić jajo, dodać masło w cząstkach, proszek zmieszać ze śmietaną i też dodać, posolić. Dużym nożem siekać, zagarniając składniki do środka, aż cząstki masła podzielą się na ziarna wielkości grochu. Kilkoma ruchami zagnieść ciasto, lecz nie wyrabiać zbyt długo, gdyż tłuszcz się roztapia psując ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wyłożyć formę do tarty, widelcem ponakłuwać dno tarty. Na chwilę rozgrzewania piekarnika włożyć jeszcze do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Tartę nakryć całkowicie folią aluminiową, wysypać dno suchą fasolą, wstawić do piekarnika. Piec 15 minut, zdjąć fasolki i folię, i dopiec jeszcze około 15 minut na złoto. Wyjąć i dobrze przestudzić, co jest o tyle ważne, że wtedy spód nie chłonie wilgoci.

Przygotowanie nadzienia:
Szparagi po odcięciu zeschniętych końcówek, zblanszować krótko we wrzątku. Śmietanę zmieszać z jajami i połową startego sera, doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na spód tarty, ułożyć szparagi i pomidorki pokrojone w połówki. Obsypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 180 st. C przez 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

19.10.2016 09:33

CYTUJ

polecam zamiast mąki tortowej na spód użyć mąki krupczatki np. szymanowskiej, spód wychodzi wtedy super kruchy :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.