Daria Ładocha

Tarta z wędzonym łososiem, cukinią i koperkiem


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty, Dobre dla dzieci

Tarta z wędzonym łososiem, cukinią i koperkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mąki razowej pszennej

150 g schłodzonego masła

1 jajko

1 łyżeczka soli

 

Nadzienie:

200 g wędzonego łososia

1 cukinia pokrojona w cienkie plastry

1 duża cebula pokrojona w kostkę

1 łyżka oliwy z oliwek

3 jajka

1 duże opakowanie śmietany 18%

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki oregano suszonego

pęczek koperku

masło do posmarowania formy

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto energicznie zagnieć w misce lub na stolnicy. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie podgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną cebulę wraz z oregano.
Na osobnej patelni podpraż plasterki cukinii bez tłuszczu.
Ubij w misce śmietanę z jajkami oraz solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i oregano.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienki placek i wyłóż do formy posmarowanej masłem. Nakłuj ciasto widelcem. Następnie wyłóż cebulę oraz cukinię, którą możesz pokroić w cienkie paski, i kawałki łososia. Całość zalej masą jajeczną.
Zapiekaj około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

16.08.2016 08:35

CYTUJ

Super, w końcu znalazłam przepis na tartę z użycie mąki razowej, uwielbiam takie wypieki zwłaszcza jak dodaje mąki szymanowskiej razowej typ 2000, jest zdrowo i przepysznie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.