Tomasz Jakubiak

Tarta z wątróbkami i plastrami ziemniaków zapiekana ze śmietaną i estragonem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Podroby

odsłon: 13816

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciasto:

300 g mąka

200 g masła

jajko

farsz:

500 g wątróbek drobiowych

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

200 g pomidorków cherry

2 łyżki masła

garść kaparów

mała garść suszonej żurawiny

kilka listków estragonu

szklanka białego wytrawnego wina

5 ziemniaków

500 ml śmietany kremówki

3 jajka

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mąkę, masło i jajko przesiekaj, aż składniki się połączą. Staraj się nie ogrzewać ciasta dłońmi, aby masło się nie roztopiło. Ciasto zagnieć. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut.
Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wątróbkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Masło rozpuść na patelni. Wrzuć cebulę. Do podduszonej cebuli dodaj wątróbki. Dodaj małą garść suszonej żurawiny, kapary i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość podlej białym winem. Dorzuć listki estragonu. Wyłącz ogień i pozostaw wątróbkę, aż wciągnie wszystkie aromaty.
Wyłóż ciastem tartownicę. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach przez 8-10 minut. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki. Wątróbki odsącz i połącz z pomidorkami. Farsz wyłóż na podpieczoną tarte. Na wierzch ułóż plastry ziemniaków. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkami. Dopraw solą i pieprzem.Tartę zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.