Anna Olson

Tarta z warzywami i pieczonym czosnkiem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z warzywami i pieczonym czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pieczony czosnek w oleju

1 główka czosnku

1 szklanka oleju rzepakowego



Reszta składników

6 szklanek obranej i pokrojonej w kostkę dyni

sól i pieprz

1 czerwona słodka papryka, pokrojona w kostkę

½ fenkułu, pokrojonego w piórka

1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii

1 łyżeczka drobno otartej skórki cytrynowej

3 arkusze ciasta filo

115 g sera feta





Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Obierz ząbki czosnku i włóż do naczynia do zapiekania. Zalej czosnek olejem i przykryj naczynie folią aluminiową. Piecz, aż ząbki zrobią się złocistobrązowe (ok. 40 min). Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj miąższ dyni z 3 łyżkami oleju czosnkowego i dopraw solą i pieprzem. Piecz dynię przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C i piecz aż dynia będzie miękka (ok. 20 min). Przygotuj ciasto filo zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ułóż pod wilgotną ściereczką. Wymieszaj upieczoną dynię z papryką, fenkułem, szałwią i skórką cytrynową oraz dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Posmaruj złożony na pół arkusz ciasta filo olejem czosnkowym za pomocą pędzla. To samo zrób z 2 kolejnymi arkuszami, układając jeden na drugim. Przygotowanym ciastem wyłóż podłużną prostokątną foremkę do tart z wyjmowanym dnem). Nałóż farsz na przygotowany spód, a na wierzch pokrusz fetę. Zapiekaj przez 20 – 25 min., aż filo będzie złocistobrązowe. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.



© Anna Olson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.