Emeril Lagasse

Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Przepis na ciasto

1 ¼ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki mieszanki przypraw (przepis poniżej)

½ łyżeczki soli

100 g niesolonego masła

4 łyżki zimnej wody



Przygotowanie

W malakserze wymieszać ze sobą mąkę, mieszankę przypraw, sól, masło. Gdy masa nabierze już odpowiedniej konsystencji dodać wodę jednocześnie miksując. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę wcześniej nadając mu nieco spłaszczony kształt. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie posypanym mąką.



Przepis na nadzienie

2 łyżki niesolonego masła

1 łyżka oliwy z oliwek

1 szklanka cienko pokrojonej białej cebuli

1 szklanka cienko pokrojonej czerwonej cebuli

1 szklanka cienko pokrojonych porów (tylko białe części)

200 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę

250 g cienko pokrojonych pieczarek

2 łyżeczki świeżego tymianku

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

½ szklanki gęstej śmietany

6 dużych jajek

1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

100 g startego sera typu Gruyere



Przygotowanie

Ciasto przełożyć do formy o średnicy ok. 25 centymetrów. Wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Następnie przykryć je folią aluminiową i przygnieść ziarnami fasoli. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut i piec aż do momentu, w którym krawędzie lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika, usunąć folię i fasolkę i ponownie wstawić do piekarnika na 3 do 5 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek. Gdy masło już się roztopi dodać cebule i pory. Lekko poddusić ciągle mieszając przez około 8 minut. Następnie dodać szynkę, pieczarki, tymianek, czosnek, łyżeczkę soli i pieprz. Smażyć przez kolejne 8-10 minut, lekko mieszając lub aż do momentu, w którym woda z pieczarek nieco odparuje. Patelnię zdjąć z gazu i odstawić na 10 minut. Po ostygnięciu przełożyć na ciasto. Do średniej wielkości miski dodać śmietanę, jajka, ¼ łyżeczki soli, gałkę muszkatołową i mieszać aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie dodać 50g startego sera. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałym w ten sposób sosem polać nadzienie tarty i posypać resztą sera. Piec przez 35-40 minut.





Mieszanka przypraw

2 ½ łyżki papryki

2 łyżki soli

2 łyżki granulowanego czosnku

1 łyżka czarnego pieprzu

1 łyżka granulowanej cebuli

1 łyżka pieprzu kajeńskiego

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka suszonego tymianku



Przygotowanie

Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.





© Emeril Lagasse

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#Blah blah blah.

01.04.2012 22:43


Blah.

CYTUJ

Blah blah blah blah blah blah blah blah blah blah.
Blah.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.