Anna Olson

Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan


Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

1 kostka miękkiego masła

170g kremowego twarogu o temperaturze pokojowej

2 szklanki mąki uniwersalnej



Nadzienie:

2/3 kostki stopionego masła

1 szklanka brązowego cukru

4 jajka

¾ szklanki syropu klonowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

3 szklanki połówek orzechów pekan



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wymieszać masło z kremowym twarogiem w malakserze lub mikserem zaopatrzonym w mieszadło łopatkowe. Dosypać mąkę i mieszać, aż składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię, uformować dysk i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Lekko posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość 0,8cm. Ułożyć ciasto w lekko natłuszczonej formie do tart i przyciąć ciasto wystające ponad krawędź formy. Docisnąć brzegi ciasta do ścianek formy. Schłodzić przez 20 minut. Zmieszać trzepaczką lub mikserem wszystkie składniki oprócz orzechów, aż powstanie gładka masa. Wylać nadzienie na schłodzony, nie upieczony spód tarty i ułożyć na wierzchu połówki orzechów w koncentrycznych kręgach. Piec ciasto przez 25-30 minut, aż wystające brzegi tarty zbrązowieją. Ostudzić tartę przed pokrojeniem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.