Tarta z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi zapiekana z bezą

Tarta z serkiem homogenizowanym
Oceń przepis:
92 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko zielononóżki + 1 żółtko

Masa:

  • 400 g serka homogenizowanego
  • laska wanili
  • 6 szt. jaj
  • jeżyny, poziomki, maliny, borówki
  • Beza:
  • 3 szt. schłodzonych białek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito i dodaj schłodzone masło. Zagniataj jak najszybciej by nie ogrzać ciasta. Dodaj jajka, cukier i sól. Zagnieć ciasto i wstaw zawinięte w folię do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty wysmaruj masłem i wyłóż na nią rozwałkowane ciasto. Dobrze żeby ranty były wyższe. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Posmaruj białkiem, oprósz mąką. Serki zmieszaj z jajkami i wylej masę na ciasto. Wstaw do pieca i piecz około 20 min, aż masa się zarumieni. Jednak przed wyjęciem sprawdź patykiem czy gotowe. Białka ubij na sztywno i dodaj cukier puder. Na gotową tartę wysyp owoce, a na nie łyżką wyłóż bezę. Piecz aż beza będzie zrumieniona. Ostudź i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA