Tarta z serem, bekonem i porem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta z serem, bekonem i porem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 jajka

250 ml śmietany

pół pora

250 g pokrojonego wędzonego bekonu

1 posiekany ząbek czosnku

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

ćwierć posiekanego pęczka tymianku

2 łyżki masła

oliwa

50 g startego parmezanu

50 g startego grujera

1 posiekana dymka

pieprz

 

Ciasto:

250 g maki pszennej

szczypta soli

150 g posiekanego masła

1 jajko

1 żółtko

20 ml wody

Przygotowanie:

Mąkę, sól i masło rozdrobnić w robocie kuchennym. Dodać lekko roztrzepane jajka. Powoli dolewając wody miksować, aż powstanie ciasto. Kiedy zacznie tworzyć kulę wyjąć je z misy robota i zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części, owinąć folią i schłodzić przez godzinę. Rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Przed pieczeniem ponownie chłodzić przez godzinę. Piec z obciążeniem przez 12 minut w temperaturze 180°C.
Na stopionym maśle podsmażyć czosnek, boczek, por i pietruszkę.
Jajka rozmieszać ze śmietaną.
Przełożyć zawartość patelni na upieczony spód tarty. Zalać mieszanką jajeczno-śmietanową, posypać serem, przyprawić pieprzem i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch się zetnie.

powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

20.07.2016 10:12

CYTUJ

Mogę użyć mąki pszennej luksusowej typ 550 np. tej z Polskich Młynów czy musi być do tego uniwersalna?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.