Anna Olson

Tarta z rabarbarem i kremem śmietankowym


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z rabarbarem i kremem śmietankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Rabarbar

1 szklanka cukru

1/3 szklanki białego wina lub wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

5 szklanek posiekanego świeżego rabarbaru

1 łyżka skrobi kukurydzianej

2 łyżki zimnej wody



Spód

2 szklanki pokruszonych herbatników pełnoziarnistych Digestive

¼ szklanki cukru

70g masła, stopionego



Krem śmietankowy

¼ szklanki serka mascarpone o temperaturze pokojowej

¼ szklanki pełnotłustego twarogu o temperaturze pokojowej

3 łyżki cukru

1 łyżka startej skórki cytrynowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¾ szklanki śmietany kremówki



Rozgrzać piekarnik do 175ºC.



Przygotować rabarbar

Zmieszać wino/wodę, cukier i ekstrakt waniliowy. Włożyć rabarbar do płytkiej formy, zalać przygotowanym syropem i piec pod przykryciem przez 30 – 40 min, aż zmięknie. Odlać syrop do rondelka, a rabarbar pozostawić w foremce. Zagotować syrop, zmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i mieszając trzepaczką dodać do syropu. Zdjąć syrop z ognia, zalać rabarbar powstałym kisielem i całość schłodzić.



Przygotowac spód

Zmieszać sypkie składniki i stopione masło. Wyrobić na jednolitą, grudkowatą masę, przełożyć do kwadratowej formy do tart, dociskając do dna i ścianek. Piec przez 8 min i odstawić do całkowitego wystygnięcia.



Krem śmietankowy

Za pomocą miksera wymieszać oba gatunki sera z cukrem, skórką cytrynową i ekstraktem waniliowym. Wciąż mieszając, dodawać śmietanę kremówkę i ubijać, aż zgęstnieje (ok. 2 min). Rozsmarować krem na upieczonym spodzie, a na wierzchu ułożyć rabarbar. Chłodzić 2 godziny przed podaniem.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




powrót

Podobne przepisy

Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.