James  Martin

Tarta z pomidorami i mozzarellą


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z pomidorami i mozzarellą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

gotowe ciasto francuskie

sos pistou* lub pesto

2-3 kulki mozzarelli

2-3 pomidory

sól

czarny pieprz

1 żółtko

2 łyżki oliwy z oliwek



Przygotowanie:

Z ciasta wycinamy krążek o średnicy 13 - 15 cm i kładziemy na blasze. Robimy brzeg tarty - w odległości ok. 1 cm od krawędzi. Delikatnie (do połowy grubości) nacinamy nożem dookoła. Następnie nakłuwamy powierzchnię ciasta nożem (bądź widelcem), żeby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Smarujemy je sosem pistou lub pesto (zostawiając brzeg nie posmarowany) i układamy na nim kawałki mozzarelli (możemy użyć innego sera, który się topi: gruyere\'a, ementalera lub raclette’a). Pomidory kroimy w plasterki i układamy na serze. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Brzeg tarty smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.



* Pistou - sos prowansalski z liści bazylii, pomidorów, parmezanu, czosnku i oliwy.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

#Gracja

22.07.2011 19:06


CYTUJ

Wyszło naprawde całkiem dobre - i to za I razem ;-)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.