Tarta z persymony

Tarta z persymony
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 persymony fuyu
  • 4 placki ciasta francuskiego
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 cytryna
  • lody waniliowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Persymony obrać i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym. Placki ciasta ułożyć w posmarowanych tłuszczem formach. Posmarować roztopionym masłem, posypać połową cynamonu, imbiru i cukru. Ułożyć plastry persymony na cieście. Posypać resztą imbiru, cynamonu i cukru. Równomiernie rozłożyć małe kawałeczki masła. Piec 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Obrócić tartę owocami na dół i zapiekać kolejne 5 minut, żeby się skarmelizowały. Obrócić tartę z powrotem, owocami do góry. Podawać z lodami waniliowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA