Tarta z musem czekoladowo-pomarańczowym - Izabela Naczk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

Tarta z musem czekoladowo-pomarańczowym - Izabela Naczk
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Spód:

1 czekolada gorzka

1 kostka masła

300 g mąki pszennej

2 żółtka

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g cukru pudru

1 cukier waniliowy

szczypta soli i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia (nie musi być)

Mus:

300 g gorzkiej czekolady

6 dużych jaj + 2 żółtka

8 łyżek likieru pomarańczowego

6 łyżek cukru pudru

skórka z 1 pomarańczy

1 słoik powideł z gorzkich pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam, razem z utartą na grubych oczkach gorzką czekoladą. Chowam ciacho do lodówki, żeby odpoczęło. Przygotowuję sobie blachę o średnicy 26 cm. Wykładam dno papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki i wyklejam nim blachę. Wyklejone ciasto obciążam groszkiem do pieczenia i piekę 15 min w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjmuję ciasto, zdejmuję groszek i piekę jeszcze 5 min bez groszku. Wyjmuję upieczone ciasto, studzę. Powidłami smaruję dno upieczonego spodu.

Mus:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno dodając po trochu połowę cukru pudru. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, aż będzie błyszcząca i gładka. Żółtka ucieram z resztą cukru pudru i dodaję skórkę z pomarańczy. Czekoladę mieszam z likierem i dodaję do żółtek, szybko i intensywnie mieszam dodając część białka, potem dodaję resztę białka, znowu mieszam i wylewam na ciasto. Wszystko niestety muszę zrobić dość szybko, ponieważ czekolada szybko się ściąga.

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.