Tarta z Manchesteru

Tarta z Manchesteru
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:



Ciasto:
450 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
110 g smalcu
110 g margaryny
szczypta soli
60 g cukru
woda

Krem:
85 ml mleka
3 łyżki kremu custard w proszku
3 łyżki cukru

Nadzienie:
dżem truskawkowy
3 duże banany, pokrojone w plasterki
gęsty krem custard
prażone wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Wsypać mąkę i sól do miski, dodać smalec i margarynę, rozetrzeć z mąką. Dodać cukier, wymieszać. Używając noża lub siekacza do wyrabiania kruchego ciasta połączyć mąkę z tłuszczem i cukrem z taką ilością wody, by powstało zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i rozwałkować do rozmiarów formy na tartę. Wyłożyć formę ciastem, starannie dociskając ciasto do dna i ścianek. Ściąć nadmiar ciasta z brzegów. Na cieście ułożyć krążek pergaminu, obciążony fasolą lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu zdjąć pergamin.

Sporządzić krem:
W garnku krem w proszku wymieszać z cukrem, wlać 2 łyżki mleka, wymieszać na gładką masę. Pozostałe mleko podgrzać niemal do temperatury wrzenia, a następnie wlać do mieszaniny kremu, cukru i mleka, cały czas porządnie mieszając. Wstawić garnek na mały gaz, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, następnie zdjąc z ognia i zostawić do ostygnięcia. Upieczone ciasto posmarować dżemem. Na warstwie dżemu ułożyć plasterki bananów. Wyłożyć krem, wyrównać powierzchnię. Wstawić ciasto na noc do lodówki. Przed podaniem posypać podprażonymi w piekarniku wiórkami kokosowymi. Tartę podawać z gęstą śmietanką kremówką.

Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach—nie ma jak u mamy”


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA