Tarta z malinami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

miarka mleka

pół laski wanilii

3 żółtka

ćwierć miarki cukru

2 łyżki mąki

łyżka likieru malinowego

ćwierć miarki gęstej śmietany

ciasto do tarty, 23 cm średnicy

 

Przygotowanie:

Wlać mleko do rondla. Rozciąć laskę wanilii, wrzucić do mleka, wyskrobawszy uprzednio nasionka do rondla. Lekko zagotować, przykryć i odstawić na 10 minut. Utrzeć żółtka z cukrem, żeby zjaśniały. Wmieszać mąkę. Usunąć wanilię z mleka i wmieszać je stopniowo do masy. Przelać wszystko do rondla, zagotować i gotować przez minutę. Zdjąć z gazu i wmieszać likier malinowy. Przecedzić do miski, zakryć ją folią i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do masy.
Rozłożyć równą warstwą krem w cieście. Posypać malinami.




UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.