Paul Merret

Tarta z kremem śmietankowym


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z kremem śmietankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kruche ciasto

175 g masła

75 g cukru pudru

3 żółtka

250 g mąki



Krem śmietankowy

260 ml śmietany 22%

75 ml mleka 3,2%

1 duże jajko

3 żółtka

50 g cukru

gałka muszkatołowa



Maliny

200 g malin

2 łyżki cukru pudru



Przygotowanie kruchego ciasta

Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka i dobrze wymieszać, dodać mąkę i ucierać 2 minuty. Uformować ciasto w krążek, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godz. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę do tarty z luźnym dnem, o średnicy 20 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć formę papierem lub podwójną folią aluminiową i wsypać obciążniki (kulki ceramiczne, fasolę lub ryż). Wstawić formę do piekarnika i piec 15 minut, usunąć papier/folię z obciążnikami i piec jeszcze 5 minut, aż brzegi się lekko zezłocą.



Przygotować krem

Wypłukać rondel wodą, wlać śmietanę i mleko, podgrzać na małym ogniu niemal do wrzenia (nie gotować!). Rozgrzać piekarnik do temperatury 130°C. Jajko, żółtka i cukier ubić trzepaczką. Stopniowo wlewać do masy jajecznej gorące mleko ze śmietaną, cały czas mieszając trzepaczką. Wylać krem przez sitko na podpieczony spód i posypać wierzch tarty świeżo startą gałką muszkatołową. Wstawić tartę do piekarnika i piec ok. 30-35 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.



Przygotować maliny

Podgrzać w rondlu 150 g malin, wsypać cukier, poczekać aż się rozpuści, zdjąć rondel z ognia i delikatnie wymieszać maliny. Dodać resztę malin, wymieszać i lekko przestudzić.

Pokroić tartę na porcje, rozłożyć na talerze i podawać z malinami.





© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.