Anna Olson

Tarta z kremem kokosowym


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta z kremem kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 12 - 16 porcji





Kruchy spód

170 g + 70 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej (w sumie 240 g)

1 szklanka brązowego cukru

¼ szklanki jasnej melasy

1 jajko

2 ¼ szklanki mąki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonych goździków

cukier



Krem kokosowy

2/3 szklanki cukru

2 ½ łyżki skrobi kukurydzianej

¼ łyżeczki soli

2 ¼ szklanki mleka kokosowego

2 jajka

2 żółtka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

30 g masła

1 szklanka podprażonych, niesłodzonych wiórków kokosowych



Bita śmietana

1 ½ szklanki śmietany 36%

¼ szklanki cukru

1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku



Do dekoracji

½ szklanki podprażonych, niesłodzonych wiórków kokosowych lub podprażone płatki kokosowe



Przygotowanie kruchego spodu

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać melasę, dodać jajko i dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, sodę, sól i przyprawy korzenne. Wrzucić do masy maślanej i mieszać aż składniki się połączą. Łyżki ciasta uformować w kulki i obtoczyć w cukrze. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć kulki w odległości 5 cm od siebie i rozpłaszczyć je dłonią. Wstawić do piekarnika i piec 10 – 12 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Wysmarować masłem dwie tortownice o średnicy 18 cm i wyłożyć dno krążkami pergaminu (można wziąć jedną tortownicę o średnicy 25 cm). Ostudzone ciastka zmiksować drobno w malakserze. Odmierzyć 1 ¼ szklanki okruchów i wsypać do miski. Stopić 70 g masła i wmieszać do okruszków. Wylepić mieszaniną dno i boki foremek. Wstawić do lodówki i schłodzić.



Krem kokosowy

Do rondla o grubym dnie wsypać cukier, skrobię i sól, wlać mleko kokosowe, dodać jajka i żółtka. Wszystko razem wymieszać trzepaczką. Postawić na małym ogniu i gotować ok. 3-5 minut, cały czas mieszając trzepaczką. Zwiększyć ogień. Gotować jeszcze 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając łyżką, dopóki masa nie zgęstnieje i nie stanie się lśniąca (spróbować czy skrobia się wygotowała, masa nie powinna mieć posmaku kredy). Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Dodać masło i ekstrakt wanilii i mieszać, dopóki masło się nie stopi. Wmieszać wiórki kokosowe i wylać masę na kruchy spód. Odstawić na 15 minut, a następnie wstawić do lodówki i chłodzić przez min. 4 godziny.



Bita śmietana

Ubić śmietanę z cukrem i wmieszać mleko w proszku. Wyłożyć bitą śmietanę na tartę i ukształtować w esy floresy. Posypać wiórkami kokosowymi lub przybrać płatkami kokosa (przygotowanie płatków: z kawałka orzecha kokosowego zestrugać obieraczką do jarzyn cienkie płatki, podprażyć w piekarniku i ostudzić).



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.