Tomasz Jakubiak

Tarta z kabanosami i domowym warzywnym sosem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

odsłon: 213

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 kabanosy

opakowanie ciasta francuskiego

0,5 litra śmietanki 30 %

6 jaj

ser bursztyn

sól

pieprz

3-4 różyczki brokułu

3 łyżki pestek dyni

3 suszone papryczki chili

cebula

papryka

 

Domowy warzywny sos:

czerwona papryka

cebula

2-3 ząbki czosnku

3-4 chili małe suszone

upieczony bakłażan

oliwa

sól

2-3 łyżki octu

kolendra

Przygotowanie:

Formę na tartę wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Spód tarty piecz w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut.

Przygotuj farsz do tarty. Pestki dyni z papryczkami chili upraż na patelni. Pokrój cebulę, brokuły, paprykę.
Pokrojone warzywa przełóż do miski, dodaj do nich uprażone pestki dyni i suszone papryczki chilli. Następnie dodaj startego sera, jajka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Na upieczony spód tarty wlej farsz. Wierzch tarty udekoruj kawałkami papryki, brokułami i pokrojonymi plastrami kabanosów. Tartę piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Idealnym dodatkiem do tarty będzie warzywny domowy sos.
Cebulę pokrój i podsmaż w garnku bez tłuszczu. Dorzucić do tego pokrojoną czerwoną paprykę i dolej odrobinę oliwy. Następnie dodaj ząbki czosnku i suszone papryczki. chili. oraz miąższ z upieczonego bakłażana. Na końcu całość dopraw solą, pieprzem oraz octem. Gotowy sos zmiksuj na gładką masę i dodaj do niego posiekaną świeżą kolendrę.
Upieczoną tartę podawaj z domowym, pysznym warzywnym sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa ze spodem bez pieczenia
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta z gruszkami i Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta z beszamelem, białą rybą i porami
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta lotaryńska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta czekoladowa z pastą pralinową i orzechami laskowymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.