Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty

Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Ciasto:

półtorej filiżanki mąki jaglanej (plus dodatkowa do podsypania)

półtorej filiżanki mielonych migdałów

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki soli morskiej

ćwierć filiżanki oleju z krokosza albo otrębów ryżowych

ćwierć filiżanki wody



Farsz:

łyżka oliwy

1 posiekana cebula

1 pęczek posiekanego jarmużu (młodego szpinaku albo boćwiny)

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

pół filiżanki pokrojonych na pół czarnych oliwek bez pestek

1 filiżanka koziej fety

1 łyżka koperku

1 łyżeczka pieprzu



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Wymieszać suche składniki, dodać oliwę i wodę. Wyrobić ciasto. Przykryć i schłodzić przez 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placek o grubości 3 mm. Formę o średnicy 25 cm wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Obciążyć ciasto suchą fasolą albo ryżem i piec przez 10 minut. Ostudzić.

Cebulę zrumienić na oliwie. Dołożyć jarmuż i smażyć przez pół minuty. Dodać gałkę muszkatołową, oliwki, fetę, koperek i pieprz. Wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć farsz na ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C, aż feta się stopi. Ostudzić przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z pastą pralinową i orzechami laskowymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Tarta z beszamelem, białą rybą i porami
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta z gruszkami i Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta cebulowa na kasztanowym cieście
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Key lime pie - tarta limonkowa
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta razowa ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

02.11.2016 08:33

CYTUJ

mi tarty jakoś z mąki jaglanej nie wychodzą :( ale za to z mąki krupczatki z Polskich Młynów są najlepsze!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.