Gary  Rhodes

Tarta z jabłkami


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g ciasta francuskiego

50 g masła

8 jabłek

4 łyżeczki drobnego cukru

4 łyżki dżemu morelowego

2 łyżki wody

 

 

Przygotowanie:


Nasmaruj masłem jedną większą, lub dwie mniejsze blachy do pieczenia. Rozwałkuj ciasto francuskie i odstaw na parę minut do lodówki. Wytnij w nim 4 koła po 20 cm średnicy, przełóż na blachę i wstaw z powrotem do lodówki. Obierz jabłka, potnij na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę potnij na 3-4 plasterki. Ułóż je na spodzie, zaczynając od zewnętrznej krawędzi, tak żeby na siebie zachodziły, aż dojdziesz do samego środka. Potnij masło na wiórki i w miarę równomiernie rozłóż je na tartach. Oprósz tarty z wierzchu cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 °C i piecz przez około 15 minut, aż ciasto się upiecze, a jabłka zaczną zmieniać kolor. Wymieszaj dżem z wodą i doprowadź do wrzenia. Powstałym syropem posmaruj wierzch tart, dzięki temu będą atrakcyjnie błyszczeć.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szybki tort z gruszkami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.