James  Martin

Tarta z figami, pancettą i serem dovedale


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tarta z figami, pancettą i serem dovedale
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Tarta

500g gotowego ciasta francuskiego

150g sera Dovedale, pokrojonego w kostkę; może być inny miękki ser z niebieską pleśnią

8 świeżych, dojrzałych fig, pokrojonych w ćwiartki

8 plasterków pancetty, czyli włoskiego sezonowanego boczku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

oliwa z oliwek

1 lekko rozbełtane jajko, najlepiej z hodowli ekologicznej

100ml śmietany kremówki (48%)

garstka świeżych liści kolendry



Sałatka

10g świeżych listków mięty

100g młodych listków szpinaku

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

ocet balsamiczny



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką, płaskiej powierzchni i wytnij 4 kółka o średnicy 15-20cm. Natnij dookoła, około 1 cm od krawędzi i ponakłuwaj wewnętrzne kółka widelcem, żeby środek tarty zbytnio nie urósł, jedynie brzeg. Umieść kółka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Nałóż pokrojony w kostkę ser, na nim umieść ćwiartki fig, a na figach rozłóż plasterki pancetty. Dopraw dobrze solą i czarnym pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Posmaruj brzegi tart rozbełtanym jajkiem i włóż do piekarnika na około 10 minut. Wyjmij tarty z piekarnika, polej każdą śmietaną i posyp listkami kolendry. Umieść z powrotem w piekarniku na 5-6 minut. Wyjmij z piekarnika i podaj do nich sałatkę z dresingiem z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.



© James Martin

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.