Tarta z czereśniami

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tarta z czereśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma czereśni

cukier

25 gramów arrowroot

czyli mączki skrobiowej

pół kilograma chudego serka

cytryna

esencja waniliowa

125 ml kremu angielskiego

2 łyżki gęstej galaretki cytrynowej

ciasto filo

 

 

Przygotowanie:


Owoce drylujemy, wrzucamy do rondla, dolewamy 3 łyżki wody, dosładzamy, by wydobyć z nich sok. Mieszamy delikatnie i gotujemy kilka minut. Sok trzeba zagęścić rozpuszczoną w łyżce zimnej wody mączką skrobiową. Wlewamy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i minutę gotujemy, by owoce pokryły się piękną glazurą. Gasimy ogień i zostawiamy je do przestygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Muffinki czekoladowo-buraczane
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.