Tarta z czereśniami

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tarta z czereśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma czereśni

cukier

25 gramów arrowroot

czyli mączki skrobiowej

pół kilograma chudego serka

cytryna

esencja waniliowa

125 ml kremu angielskiego

2 łyżki gęstej galaretki cytrynowej

ciasto filo

 

 

Przygotowanie:


Owoce drylujemy, wrzucamy do rondla, dolewamy 3 łyżki wody, dosładzamy, by wydobyć z nich sok. Mieszamy delikatnie i gotujemy kilka minut. Sok trzeba zagęścić rozpuszczoną w łyżce zimnej wody mączką skrobiową. Wlewamy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i minutę gotujemy, by owoce pokryły się piękną glazurą. Gasimy ogień i zostawiamy je do przestygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka cytrynowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.