Tarta z czarnym spodem

Przepis z programu Martha piecze (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta z czarnym spodem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 spody se słodkiego kruchego ciasta 35 cm x 10 cm

upieczone i wystudzone

¾ miarki cukru granulowanego

4 łyżeczki mąki kukurydzianej

½ miarki zimnego mleka

1 ½ miarki gotowanego mleka

4 jajka

żółtka oddzielone od białek

40 gramów półsłodkiej czekolady

roztopionej

2 łyżeczki esencji waniliowej

1 torebka żelatyny

¼ miarki zimnej wody

1 łyżka ciemnego rumu

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki winianu potasu

2 miarki tłustej śmietany

 

Dekoracja: wiórki czekoladowe (według przepisu poniżej)

 

 

Przygotowanie:


W rondlu z grubym dnem rozpuścić ½ miarki cukru i mąkę kukurydzianą w zimnym mleku. Dolać gotowane mleko. Zagotować mieszaninę. Gotować przez 3 minuty ciągle mieszając. Przelać mieszaninę do naczynia umieszczonego w kąpieli wodnej. Ubić żółtka w małej miseczce. Dolać 3 łyżki mlecznej mieszaniny. (Dzięki temu żółtka nie zetną się kiedy wlejemy pozostałe gorące mleko.) Wlać jajka do pozostałego mleka i gotować w kąpieli wodnej przez 3-4 minuty, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Przelać jedną miarkę kremu do małej miseczki. Dodać stopioną czekoladę i esencję waniliową. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Posmarować spody tart wystudzoną masą i schłodzić, żeby polewa czekoladowa zgęstniała. Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie i dodać do pozostałej części gorącego kremu. (Żelatyna nie rozpuści się w zimnym kremie.) Wymieszać. Dodać rum i wystudzić krem do temperatury pokojowej. Krem powinien zgęstnieć. Ubić białka z solą i winianem potasu na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostałą część cukru. Dodać pianę do kremu. Wymieszać. Nałożyć krem na polewę czekoladową. Schłodzić, żeby krem zgęstniał. Ubić śmietanę aż będzie sztywna. Wyłożyć na krem. Ozdobić wiórkami czekolady. Schłodzić i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.