Gary  Rhodes

Tarta z cukinii i pomidory z bazylią


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z cukinii i pomidory z bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki tarty:

175 g gotowego ciasta francuskiego

1 duża, czerwona cebula

oliwa do smażenia + do polania

½ łyżeczki miałkiego cukru

sól i pieprz

1 cukinia

żółtko rozkłócone z mlekiem

listki świeżego tymianku

sok z ½ cytryny



Składniki sałatki z pomidorów:

8 pomidorów sałatkowych

sól i pieprz

liście bazylii

wiórki z parmezanu



Składniki dressingu:

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól i pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230°. Cebulę usmaż na oliwie. Dosyp pół łyżeczki miałkiego cukru, sól i pieprz. Po paru minutach na patelni powinna nabrać koloru. Wystudź. Gotowe ciasto francuskie rozwałkuj na grubość dwóch milimetrów. Brzegiem formy wytnij koło o średnicy 25 cm i oderwij nadmiar ciasta. Nakłuj widelcem. Rozłóż usmażoną cebulę na spodzie, pozostawiając brzeg mniej więcej szerokości centymetra. Dopraw solą i pieprzem. Cukinię pokrój w plasterki o grubości pięciu milimetrów. Blanszuj je przez 30 sekund we wrzątku i wyłóż na czystą ściereczkę. Bardzo silnie rozgrzej patelnię. Wlej odrobinę oliwy. Ułóż plastry cukinii w jednej warstwie. Gdy plastry się zrumienią, przewróć i podsmaż z drugiej strony. Ułóż na cieście, zostawiając pusty brzeg. Kolejna warstwa plasterków powinna zachodzić na pierwszy krąg z cukinii. Brzeg ciasta posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Po kwadransie posyp ją listkami świeżego tymianku.



Przygotowanie sałatki z pomidorów:

Z pomidorów wytnij szypułki, blanszuj we wrzątku przez 10 sekund. Wrzuć do wody z lodem i obierz ze skóry. Pokrój wszerz na czteromilimetrowe plastry. Ułóż na talerzu tak samo, jak cukinię. Dopraw solą i pieprzem.



Przygotowanie dressingu:

Do miseczki wlej oliwę i ocet balsamiczny. Dopraw i wymieszaj. Tuż przed podaniem polej dressingiem pomidory. Ułóż porwane liście bazylii i wiórki z parmezanu. Przed podaniem dopraw tartę: wyciśnij na cukinie sok z cytryny i skrop oliwą.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Smażone brokuły i kalafior
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Bigos wegetariański ze śliwką
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.