Tarta z botwiną

Tarta z botwiną
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Składniki:
łyżka oleju
2 drobno pokrojone szalotki
drobno pokrojony ząbek czosnku
110 g boczku pokrojonego na skwarki
600 g botwiny
3 jajka
250 ml crème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany
sól i pieprz
110 g startego gruyère’a
garść rodzynek
garść prażonych orzeszków piniowych
gotowe ciasto do tarty o śr. 22 cm

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić szalotkę. Wrzucić czosnek na ostatnią minutę. Wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć boczek. Zrzucić go do szalotki. Oddzielić liście botwiny od łodyżek. Łodyżki drobno pokroić, liście rozdrobnić. Usmażyć łodyżki do miękkości na tłuszczu z boczku (przykrycie patelni przyśpieszy sprawę). Wrzucić rozdrobnione liście i smażyć do zmięknięcia, przez ok. 3 min. Zmieszać jajka z crème fraîche. Posolić i popieprzyć. W dużej misce wymieszać szalotkę, skwarki, botwinę, ser, rodzynki i orzeszki. Skosztować i doprawić. Wypełnić ciasto masą warzywną i zalać crème fraîche z dodatkami. Piec, aż tarta zastygnie, ok. pół godziny. Wyjąć i ostudzić. Podawać w temp. pokojowej.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA