Anna Olson

Tarta z boczkiem i zieloną fasolką


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta z boczkiem i zieloną fasolką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód:

1½ szklanki mąki

½ szklanki niesolonego zimnego masła, pokrojonego na kawałki

1/3 szklanki drobno startego parmezanu

¼ szklanki wody



Wypełnienie:

225 g wędzonego surowego boczku

225 g zielonej fasolki szparagowej, obranej, pokrojonej i zblanszowanej

1/3 szklanki luźno wypełnionej liśćmi bazylii

1 łyżka kaparów

2 jajka

1 żółtko

¾ szklanki kwaśnej śmietany

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

85 g koziego twarogu



Przygotowanie

Zmiksuj pulsacyjnie w malakserze mąkę z masłem, aż konsystencja mieszaniny zacznie przypominać okruchy. Dodaj parmezan oraz wodę i mieszaj pulsacyjnie do chwili połączenia składników. Wyjmij ciasto, szybko uformuj dysk, zawiń w folię plastikową i włóż do lodówki, aż stężeje, ale nie będzie zbyt twarde (około 20 min). Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj z ciasta krążek o grubości ok. ½ cm i wyłóż nim dno i ścianki tortownicy o średnicy 23 cm, przykrawając nierówne brzegi. Wyłóż wnętrze pergaminem lub folią i obciąż suszoną fasolą albo surowym ryżem. Piecz 10 min, usuń papier lub folię i piecz jeszcze 5-8 min, aż spód się zezłoci. Odstaw do ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175 stopni C. Pokrój boczek w paski i rozrzuć na spodzie z ciasta. Na wierzchu rozłóż fasolkę, posyp porwanymi liśćmi bazylii i kaparami. W miseczce ubij jajka, żółtko, kwaśną śmietanę oraz sól i pieprz. Ostrożnie wylej na wypełnienie tarty i posyp pokruszonym kozim serem. Ustaw tortownicę na blasze do pieczenia i piecz 30 min, aż powierzchnia tarty się zetnie – pilnując, żeby nie pociemniała. Odstaw tartę na 15 min, żeby ostygła przed pokrojeniem.



© Anna Olson





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.