Tarta truskawkowa z bazyliowym kremem - Katarzyna Zadrożna

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 4589

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Krem z bazylią:

3/4 szklanki śmietanki kremówki

1/3 szklanki porwanych liści bazylii

2 łyżki cukru

250 g serka Mascarpone

4 g żelatyny w płatkach

Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru pudru

240 g zimnego masła

1/3 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:

0,5 kg truskawek (to zależy od wielkości truskawek, tak aby starczyło na wyłożenie całej foremki)

1/4 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

1 żółtko

1 łyżka wody

1 łyżka masła pokrojonego na małe kawałki

Przygotowanie:

Krem:
Łączę śmietankę, bazylię i cukier w misce (żaroodpornej bądź metalowej). Ustawiam miskę nad małym garnku z gotującą się wodą i mieszam, aż cukier się rozpuści (około 4 minut). Zestawiam miskę z garnka, przykrywam ją folią i chowam do lodówki na co najmniej 1 godzinę (zależy mi na bardzo wyraźnym smaku bazylii, więc chłodzę śmietankę w lodówce około 2 godzin). Po schłodzeniu śmietanki, przecedzam ją przez gęsto sito (tak, aby usunąć liście bazylii). Spulchniam serek mascarpone i mieszam ze śmietanką. Do kremu dodaję rozpuszczoną żelatynę. Krem wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę.

Ciasto:
Mąkę łączę wraz z solą, cukrem. Dodaję masło – na początku siekam mąkę z masłem dużym nożem, a potem ugniatam, aż powstaną duże okruchy. Dodaję bardzo zimną wodę, aby uzyskać jednolite ciasto. Gotowe ciasto formuję w kulę, potem w dysk, owijam folią i chowam do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

Przygotowanie truskawek:
Z truskawek odcinam wierzchołki wraz z szypułkami. Kroję truskawki wzdłuż na plastry grubości około 4 mm. Mieszam truskawki z brązowym cukrem i skrobią (tuż przed nałożeniem na ciasto).

Ciasto rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i umieszczam w formie do tarty (wcześniej posypanej mąką). Na cieście układam truskawki. Żółtko rozkłócam w miseczce z wodą i smaruję nim brzegi ciasta. Brzegi ciasta posypuję brązowym cukrem, a na truskawkach układam kawałki masła. Piekę tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. Tartę podaję z bazyliowym kremem.

powrót

Podobne przepisy

Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.