Tarta truskawkowa z bazyliowym kremem - Katarzyna Zadrożna

tarta truskawkowa
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Krem z bazylią:

  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki porwanych liści bazylii
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka Mascarpone
  • 4 g żelatyny w płatkach
  • Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 240 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 0,5 kg truskawek (to zależy od wielkości truskawek, tak aby starczyło na wyłożenie całej foremki)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka masła pokrojonego na małe kawałki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krem:
Łączę śmietankę, bazylię i cukier w misce (żaroodpornej bądź metalowej). Ustawiam miskę nad małym garnku z gotującą się wodą i mieszam, aż cukier się rozpuści (około 4 minut). Zestawiam miskę z garnka, przykrywam ją folią i chowam do lodówki na co najmniej 1 godzinę (zależy mi na bardzo wyraźnym smaku bazylii, więc chłodzę śmietankę w lodówce około 2 godzin). Po schłodzeniu śmietanki, przecedzam ją przez gęsto sito (tak, aby usunąć liście bazylii). Spulchniam serek mascarpone i mieszam ze śmietanką. Do kremu dodaję rozpuszczoną żelatynę. Krem wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę.

Ciasto:
Mąkę łączę wraz z solą, cukrem. Dodaję masło – na początku siekam mąkę z masłem dużym nożem, a potem ugniatam, aż powstaną duże okruchy. Dodaję bardzo zimną wodę, aby uzyskać jednolite ciasto. Gotowe ciasto formuję w kulę, potem w dysk, owijam folią i chowam do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

Przygotowanie truskawek:
Z truskawek odcinam wierzchołki wraz z szypułkami. Kroję truskawki wzdłuż na plastry grubości około 4 mm. Mieszam truskawki z brązowym cukrem i skrobią (tuż przed nałożeniem na ciasto).

Ciasto rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i umieszczam w formie do tarty (wcześniej posypanej mąką). Na cieście układam truskawki. Żółtko rozkłócam w miseczce z wodą i smaruję nim brzegi ciasta. Brzegi ciasta posypuję brązowym cukrem, a na truskawkach układam kawałki masła. Piekę tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. Tartę podaję z bazyliowym kremem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA