Jacek Sikora

Tarta tatin


Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g ciasta półfrancuskiego lub francuskiego

1,5 kg jabłek

1 cytryna

szklanka cukru

pół kostki masła

aromat migdałowy

woda

 

Przygotowanie:

Rozmrażanie ciasta
Przygotować ciasto (wyjąć je z zamrażalnika, żeby odtajało).

Przygotowanie jabłek i piekarnika
Wyciśnij sok z cytryny do miski. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki wrzuć do miski z sokiem z cytryny, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Przygotowanie karmelu i wstępne podpiekanie jabłek
Na patelni roztop cukier na karmel. Dodaj do niego masło pokrojone w kostkę. Mieszaj do momentu, aż się połączą. Karmel wlej do okrągłej foremki (emaliowanej lub teflonowej). Na karmelu ułóż ciasno ćwiartki jabłek na sztorc tak, by na siebie nachodziły. Powinny lekko wystawać ponad rant foremki, ponieważ w trakcie pieczenia mocno oklapną. Wstaw do pieca na co najmniej pół godziny. Foremkę odstaw do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta z jabłkami
Ciasto rozwałkuj na gruby placek. Wystudzone jabłka przykryj ciastem i wstaw do piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu ciasto powinno się odstawić na 2 godziny, aby dawało się łatwiej pokroić. Nawet po kilku godzinach od upieczenia ciasto możesz wstawić na chwilkę do mocno nagrzanego piekarnika, aby je „odświeżyć” przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.