Anna Olson

Tarta tatin


Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki mąki uniwersalnej

½ szklanki mąki tortowej

1 kostka masła

duża szczypta soli

sok z połowy cytryny

1 kg twardych

kwaśnych jabłek

½ szklanki bardzo zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Mąkę wsypać do miski. Wymieszać ręcznie albo mikserem na wolnych obrotach z masłem, solą i sokiem z cytryny. Wlać zimną wodę i jeszcze raz szybko zamieszać. Zawinąć ciasto w folię i schować na godzinę do lodówki. Po upływie godziny ciasto rozwałkować, wysypując stolnicę mąką chlebową, która nie łączy się z ciastem i nie powoduje, że ciasto twardnieje. Rozwałkowany prostokąt złożyć na cztery części, jak obwolutę książki, strząsając nadmiar mąki. Rozwałkować złożone ciasto i złożyć jeszcze raz. Powtórzyć czynność, aż ciasto będzie miało ok. 40 warstw. Zawinąć w folię, uformować z ciasta dysk i włożyć do lodówki na dwie godziny. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z folii i rozwałkować na placek o grubości niecałego centymetra. Wyciąć z ciasta koło, przykładając spód tortownicy, w której będzie się piekło. Z reszty ciasta można później upiec ciasteczka posypane cukrem i cynamonem. Wycięte koło położyć na arkuszu papieru do pieczenia nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zalać w misce zimną wodą z sokiem z połowy cytryny, żeby jabłka nie ściemniały.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki malinowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy