Anna Olson

Tarta tatin


Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki mąki uniwersalnej

½ szklanki mąki tortowej

1 kostka masła

duża szczypta soli

sok z połowy cytryny

1 kg twardych

kwaśnych jabłek

½ szklanki bardzo zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Mąkę wsypać do miski. Wymieszać ręcznie albo mikserem na wolnych obrotach z masłem, solą i sokiem z cytryny. Wlać zimną wodę i jeszcze raz szybko zamieszać. Zawinąć ciasto w folię i schować na godzinę do lodówki. Po upływie godziny ciasto rozwałkować, wysypując stolnicę mąką chlebową, która nie łączy się z ciastem i nie powoduje, że ciasto twardnieje. Rozwałkowany prostokąt złożyć na cztery części, jak obwolutę książki, strząsając nadmiar mąki. Rozwałkować złożone ciasto i złożyć jeszcze raz. Powtórzyć czynność, aż ciasto będzie miało ok. 40 warstw. Zawinąć w folię, uformować z ciasta dysk i włożyć do lodówki na dwie godziny. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z folii i rozwałkować na placek o grubości niecałego centymetra. Wyciąć z ciasta koło, przykładając spód tortownicy, w której będzie się piekło. Z reszty ciasta można później upiec ciasteczka posypane cukrem i cynamonem. Wycięte koło położyć na arkuszu papieru do pieczenia nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zalać w misce zimną wodą z sokiem z połowy cytryny, żeby jabłka nie ściemniały.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska