Tarta Tatin

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta Tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

320g mąki

225g zimnego masła

110g cukru pudru

3 żółtka



Owoce:

6 jabłek

¼ cytryny

110 g cukru

110 g masła



Przygotowanie:

Najpierw należy przygotować ciasto. Mąkę, masło i cukier puder połączyć w malakserze, aż zaczną przypominać tartą bułkę. Dodać żółtka i miksując pulsacyjnie połączyć w ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na co najmniej godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 250°C. Obrane i wydrążone jabłka pokroić na półplastry, włożyć do miski, opryskać sokiem z cytryny i wymieszać delikatnie podrzucając. Wsypać 85 g cukru do formy o grubym dnie. Ogrzewać na średnim ogniu, często przekręcając, żeby cukier się nie przypalił. Kiedy cukier lekko się skarmelizuje (zrobi się złocistobrązowy), formę zdjąć z ognia i ułożyć w niej jabłka. Wstawić do piekarnika na dziesięć minut, aby jabłka zmiękły i puściły nieco soku. Po wyjęciu z piekarnika posypać jabłka resztą cukru i ułożyć na nich kawałki masła. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto, aby jego warstwa miała ok. 2,5cm (nie ugniatać). Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 220°C i piec, aż ciasto się zarumieni - ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, by odpoczęło. Formę przykryć talerzem, który ma od niej znacznie większą średnicę. Uważając, aby się nie sparzyć i trzymając talerz, energicznie przekręcić formę do góry dnem, opukać ją drewnianą łyżką i podnieść. Tarta powinna cała zostać na talerzu. Podawać na ciepło z tłustą śmietaną, crème fraîche lub lodami waniliowymi.



Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

powrót

Podobne przepisy

Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Alzacka tarta jabłkowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.