Tarta tatin

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

300 g przesianej mąki

80 g drobnego cukru

250 g miękkiego masła

2 żółtka



Nadzienie:

150 g masła

250 g drobnego cukru

5 pokrojonych w ćwiartki obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek Granny Smith

calvados



Ciasto:

Do misy robota wrzucić mąkę, cukier, masło i żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować dysk. Owinąć folią i schłodzić przez godzinę.



Nadzienie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na żaroodpornej patelni o średnicy 24 cm stopić masło. Wsypać cukier i podgrzewać, aż się stopi. Zwiększyć temperaturę i smażyć, aż powstanie karmel. ostrożnie ułożyć na nim kawałki jabłek. Smażyć, aż jabłka zmiękną. Rozwałkować ciasto. Przygotować koło większe niż średnica patelni. Patelnię zdjąć z ognia, przykryć ciastem i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzić przez 15 minut. Przykryć talerzem, odwrócić i skropić calvadosem. Podawać z lodami albo bitą śmietaną.



powrót

Podobne przepisy

Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.