Agnieszka Kręglicka

Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg jabłek

100g cukru

100g masła

1 cytryna

ciasto na dwie porcje:

500g mąki

200g zimnego masła

2 jaja

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Składniki ciasta wrzucić do malaksera, kiedy zaczynają się łączyć wlać odrobinę zimnej wody. Wyrabiać jak najkrócej, do momentu, aż ciasto zbije się w kulę. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny, wyjąć gniazda nasienne i przeciąć na pół. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć powolutku, aż powstanie złoty karmel. Do karmelu dodać jabłka i smażyć ok. 15 minut na wolnym ogniu. Lekko ostudzić. Połowę ciasta rozwałkować i uformować krążek, pasujący by przykryć formę do pieczenia. Jabłka ułożyć w formie, zakrywając ciasno całe dno, rozcięciem do góry. Przykryć dokładnie krążkiem ciasta, brzegi wsuwając do wewnątrz formy. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane, ok. 40 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Przykryć większą paterą i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę w której się piekło. Podawać na ciepło, dekorując wg. uznania np. uprażonymi płatkami migdałów. Resztę ciasta zamrozić i wykorzystać do przygotowania kolejnej tarty.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

danutaml

postów: 5

20.01.2012 20:43

CYTUJ

Moja pierwsza tarta, smaczna.
Nie mam doświadczenia, ale dzięki" Para w kuchni 'zaczęłam piec i gotować .
Program prowadzony przez Was oglądam z duża radością jest po prostu doskonały.
Pozdrawiam.

#nObdDwOfYNCF

06.12.2011 18:37


CYTUJ

Hy2yiD <a href="http://ilbgrgcqakql.com/">ilbgrgcqakql</a>

#HshWsybpIfNVUzRp

05.12.2011 04:41


CYTUJ

I don't know who you wrote this for but you hpeled a brother out.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.