Agnieszka Kręglicka

Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim


Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg twardych gruszek

3 łyżki masła

4 łyżki cukru

sok z 1-2 cytryn

1 op. 500 g mrożonego ciasta francuskiego

 

Przygotowanie:

Gruszki obrać, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne (najłatwiej drążarką do melona). Mocno skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Na patelni nadającej się do wstawienia do piekarnika rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć powolutku, aż powstanie złoty karmel. Jeśli cukier zamiast się karmelizować zaczyna się krystalizować, dodaj do niego trochę soku z cytryny. Do karmelu dodać gruszki, ułożyć bokami do siebie, tak by przylegały jedna do drugiej i zakrywały całe dno. Smażyć ok. 10 minut na wolnym ogniu. Ostudzić. Rozmrożone ciasto rozwinąć i wyciąć krążek trochę większy niż średnica patelni z gruszkami. Przykryć dokładnie patelnię krążkiem ciasta, brzegi wsuwając do wewnątrz lub układając zgrubione ciasto na brzegu patelni. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni, ok. 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Przykryć większą paterą i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę w której się piekło. Podawać na ciepło. Resztę ciasta wykorzystać do przygotowania małych tartaletek.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.