Delia  Smith

Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem


Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

około 1 kg czerwonej cebuli

3 dag masła

1 łyżeczka cukru

6 gałązek tymianku

1 łyżka stołowa octu balsamicznego

1 łyżka stołowa posiekanego tymianku

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebule przekrawamy wzdłuż na pół. W dwudziestotrzycentymetrowym, żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i łodyżki tymianku. Układamy cebule przekrojoną stroną w dół i wypełniamy wszystkie wolne miejsca mniejszymi kawałkami. Dodajemy ocet i posiekany tymianek, porządnie doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy 10 minut na dużym ogniu. Następnie przykrywamy folią i wstawiamy na 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmujemy folię, stawiamy na ogniu i odparowujemy soki, aż zgęstnieją. Przykrywamy cebule krążkiem kruchego ciasta, zagniecionego z serem or

powrót

Podobne przepisy

Mus cytrynowy Á la tort
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.