Delia  Smith

Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem


Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

około 1 kg czerwonej cebuli

3 dag masła

1 łyżeczka cukru

6 gałązek tymianku

1 łyżka stołowa octu balsamicznego

1 łyżka stołowa posiekanego tymianku

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebule przekrawamy wzdłuż na pół. W dwudziestotrzycentymetrowym, żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i łodyżki tymianku. Układamy cebule przekrojoną stroną w dół i wypełniamy wszystkie wolne miejsca mniejszymi kawałkami. Dodajemy ocet i posiekany tymianek, porządnie doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy 10 minut na dużym ogniu. Następnie przykrywamy folią i wstawiamy na 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmujemy folię, stawiamy na ogniu i odparowujemy soki, aż zgęstnieją. Przykrywamy cebule krążkiem kruchego ciasta, zagniecionego z serem or

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.