Tarta śliwkowa

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta śliwkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na ciasto:

100 g niesolonego masła + odrobina do natłuszczenia formy

90 g cukru

175 g mąki

25 g mielonych migdałów



Na dżem śliwkowy:

1 kg śliwek pokrojonych w ćwiartki

110 g cukru

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka soku pomarańczowego



Ciasto:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść okrągłą formę do ciasta o średnicy 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść masło, wlej do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i znów wymieszaj. Powinno powstać miękkie ciasto. Dociskając palcami, wylep formę ciastem. Umieść formę w piekarniku i piecz 15-20 minut lub do momentu, gdy ciasto się zrumieni. Wyjmij formę z piekarnika i posyp ciasto mielonymi migdałami.



Dżem śliwkowy:

Połącz śliwki z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem pomarańczowym. Wypełnij ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika na 30-40 minut. Przed podaniem studź tartę przynajmniej 5 minut. Pysznie smakuje na ciepło oraz w temperaturze pokojowej.



© Bill Granger



















powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.