MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Tarta śliwkowa

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 7)

trudność: łatwe

czas przygotowania:

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka

składniki i przygotowanie:

Na ciasto:
100 g niesolonego masła + odrobina do natłuszczenia formy
90 g cukru
175 g mąki
25 g mielonych migdałów

Na dżem śliwkowy:
1 kg śliwek pokrojonych w ćwiartki
110 g cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka soku pomarańczowego

Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść okrągłą formę do ciasta o średnicy 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść masło, wlej do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i znów wymieszaj. Powinno powstać miękkie ciasto. Dociskając palcami, wylep formę ciastem. Umieść formę w piekarniku i piecz 15-20 minut lub do momentu, gdy ciasto się zrumieni. Wyjmij formę z piekarnika i posyp ciasto mielonymi migdałami.

Dżem śliwkowy:
Połącz śliwki z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem pomarańczowym. Wypełnij ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika na 30-40 minut. Przed podaniem studź tartę przynajmniej 5 minut. Pysznie smakuje na ciepło oraz w temperaturze pokojowej.

© Bill Granger









skomentuj przepis >>