Adam Chrząstowski

Tarta śliwkowa


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 18166

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

170g mąki pszennej przesianej

110g masła schłodzonego

30g cukru pudru

4 żółtka

sól

2 opakowania budyniu waniliowego

175 ml mleka

½ kostki masła

½ kg śliwek węgierek

 

 

Przygotowanie:


Mąkę usiekaj nożem ze schłodzonym masłem, dodaj 2 żółtka, zagnieć szybko ciasto, wyłóż nim formę do tarty i wstaw do schłodzenia na ½ godziny. W tym czasie rozprowadź proszek budyniowy mlekiem i mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia i wkręć do masy pozostałe dwa żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Ciasto do tarty nakłuj widelcem obciąż np. suchą fasolą i podpiecz w piecu o temperaturze 190 stopni C na jasny kolor. Z podpieczonego ciasta zdejmij fasolę nałóż krem waniliowy i na to ułóż połówki śliwek. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mazurek wielkanocny z kremem figowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

beatahelena

postów: 4

22.01.2012 21:19

CYTUJ

Ja dodaję tylko jeden budyń i 250 ml mleka. Dodaję również mniej masła zarówno do ciasta , jak i do masy.

#maa

21.01.2012 22:44


CYTUJ

mnie właśnie wyszła....

freciczka

postów: 5

02.09.2011 12:21

CYTUJ

Krem wychodzi bardzo smaczny - robię z proporcji z przepisu i zawsze wychodzi!fajne połączenie smaków:)

#LeszekL

01.02.2011 12:10


Warszawa

CYTUJ

Tam na pewno jest 175 ml mleka na 2 opakowania budyniu? Przecież wyjdzie z tego niejadalna klucha???

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.