Tarta serowa z pomidorami

Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie

Tarta serowa z pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na ciasto francuskie:

200 g mąki

½ łyżeczki soli

200 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę

2 łyżki lodowatej wody



Na nadzienie:

2 lekko ubije jajka + 1 żółtko do posmarowania ciasta

60 ml śmietany kremówki

250 g ricotty

200 g pokruszonej fety

100 g startego parmezanu

1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

3-4 dojrzałe pomidory, pokrojone

2 dojrzałe pomidory, drobno pokrojone

1 łyżka drobno posiekanej natki

sałata do podania



Ciasto:

Połącz mąkę z solą, dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż ciasto zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Dodaj zimną wodę – wystarczy tylko tyle, by składniki się połączyły. Zamiast ugniatać ciasto dłońmi, posiekaj je nożem. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto –powinien powstać prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Krótsze boki zawiń, by zetknęły się pośrodku. Znów rozwałkuj ciasto, by powstał prostokąt 30 x 15 cm. Powtórz cały proces. Zawiń ciasto w folię spożywczą i ponownie włóż do lodówki na 30 minut. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Powinno być grube na 3 mm. Wytnij koło o średnicy 35 cm. Przełóż do lekko oprószonej mąką formy. Włóż do lodówki na 30 min.



Nadzienie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużej misce lekko ubij jajka i śmietanę. Dodaj ricottę, fetę i parmezan. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Nałóż masę serową na środek ciasta, pozostawiając pięciocentymetrowy margines przy krawędzi. Ręcznie unieś krawędzie i zagnij do środka. Na wierzchu ułóż pomidory. Posmaruj ciasto rozbitym żółtkiem i piecz 34-40 minut aż się zrumieni. Posyp posiekaną natką, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z sałatą.



© Bill Granger





powrót

Podobne przepisy

Pasztet z grochu z kurkami
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Feta grillowana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.