Marieta  Marecka

Tarta razowa ze szpinakiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

Tarta razowa ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

po 100 g mąki pszennej i mąki razowej

100 g zimnego masła

1 jajo

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

100 ml śmietany 22%

2 jaja

ser feta

szpinak

5 suszonych pomidorów

oliwki czarne i zielone

czosnek

gałka muszkatołowa

świeże zioła

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, do którego wbijamy jajo. Solimy, mąkę obsypujemy proszkiem do pieczenia i na rantach układamy kawałki zimnego masła. Całość zarabiamy nożem tworząc kruszonkę, którą szybko zagniatamy w kulę. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy, dodajemy czosnek, gałkę, sól i pieprz. Mieszamy z pokrojonymi pomidorami, oliwkami. Robimy zalewę jajeczną: jaja łączymy ze śmietaną, przyprawiamy, dodajemy starty ser, do szpinaku dodajemy pokrojoną fetę i rozkładamy na cieście. Pieczemy ok. 45 min w temp 180 st.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z pastą pralinową i orzechami laskowymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Key lime pie - tarta limonkowa
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta lotaryńska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta razowa ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta czekoladowa ze spodem bez pieczenia
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

szalviqa

postów: 13

13.11.2015 10:26

CYTUJ

Na tym zdjęciu tarta prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Jeszcze w takiej formie szpinaku nie jadłam, ale kiedyś musi być ten pirewszy raz.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.