Jamie  Oliver

Tarta-pudding z panettone


Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta-pudding z panettone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0
Wszyscy lubimy pudding z masła i słodkiego pieczywa, ale czas na coś nowego. W tej wersji porwiemy panettone (włoską babkę drożdżową), dodamy czekoladę, dżem i krem custard, a całość upieczemy na rumiano w formie do tarty. To efektowny, niecodzienny deser. Jestem przekonany, że po podaniu zamilkną przy stole wszystkie rozmowy.



Składniki:

125 g masła plus dodatkowe do smarowania

4 łyżki cukru demerara

750 gramów panettone bez dodatków

1 laska wanilii

300 ml kremówki

300 ml mleka 3,2%

5 dużych jajek z wolnej hodowli

100 g cukru (golden)

60 g dżemu z gorzkich pomarańczy.

60 g czekolady 70% zawartości kakao (dobrej jakości)



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Lekko posmaruj tłuszczem foremkę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm.

2 łyżki cukru demerara utłucz w moździerzu na drobny proszek i wymieszaj z pozostałą ilością cukru demerara, żeby uzyskać zróżnicowaną konsystencję. Mieszankę wsyp do foremki, rozprowadź, żeby ją pokryć. Foremkę ostukaj, a nadmiar cukru przesyp z powrotem do moździerza (wykorzystamy go później).

Odetnij brzegi panettone (długie paski) i wyłóż nimi dno i boki formy. Przyciskaj, żeby uzyskać rant. Przekrój laskę wanilii wzdłuż, wybierz nasionka, następnie zarówno ziarenka jak i laskę wrzuć do rondla, zalej kremówką i mlekiem, dodaj masło i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się rozpuści.

Tymczasem w dużej misce ubijaj przez dwie minuty jajka z cukrem. Nie przerywając, dodawaj gorącą śmietankę, następnie usuń laskę wanilii.

Przelej 1/3 masy do foremki na przygotowany spód, zostaw na kilka minut, żeby ciasto nasiąkło.

W tym czasie porwij pozostałe panettone na spore kawałki, wrzuć je do miski z masą na minutę lub dwie (im więcej masy wchłoną, tym lepiej). Przełóż połowę do formy, przekładając kopczykami dżemu i kawałeczkami czekolady. Nałóż resztę i udekoruj resztą dżemu i czekolady. Nie trzeba robić tego zbyt dokładnie. Zależy nam na różnorodności.

Na wierzch wylej resztę masy i zostaw do wchłonięcia, jeśli to konieczne. Następnie posyp pozostałym cukrem demerara. Piecz 25 minut lub do ścięcia. Odstaw na 10 minut i podawaj ze śmietaną, kremem custard lub lodami. Deser jest pyszny również na zimno, jeśli cokolwiek zostanie.



Przepis pochodzi z książki „Jamie’s Comfort Food” ©





powrót

Podobne przepisy

Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.