Adam Chrząstowski

Tarta porowo-ziemniaczana


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 21108

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mąki

125 g masła pokrojonego

1 jajo

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cukru

250 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę

350 g pora(tylko białe części)

250 ml śmietanki

100 g bryndzy koziej

1 ząbek czosnku posiekany

3 żółtka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

masło do smażenia

 

Przygotowanie:


Mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajo, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki cukru zmiksuj w melakserze. Ciasto wyjmij, lekko zagnieć, rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 2 milimetrów i wyłóż nim formy do tarty. Ciasto wstaw do lodówki aby stężało, a następnie nakłuj widelcem, obciąż wysypanym na pergamin grochem i podpiecz na jasny kolor w piekarniku o temperaturze 190 st. C. Pory pokrój w drobne pół krążki i uduś na maśle z czosnkiem. Dodaj 100 ml śmietanki podduś jeszcze chwilę, odstaw, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź i wkręć w to 1 żółtko. 150 ml śmietanki wymieszaj z pozostałymi żółtkami i wymieszaj na jednolitą masę z ziemniakami i bryndzą. Przypraw solą i pieprzem. Do podpieczonych foremek do tarty nałóż warstwę pora, a na to wyłóż ziemniaki z bryndzą. Piecz w temperaturze 160 stopni C przez ok. 45 minut. Tarta to danie, które można przyrządzić bardzo szybko i na rozmaite okazje np. na świąteczny obiad.

Sprzęt: malakser kitchen aid, deska, wałek do ciasta, formy do tarty 4 szt., groch, papier do pieczenia, patelnia, łopatka silikonowa, widelec, nóż 21 cm, trzepaczka rózgowa, miska 1 litr, miski małe, talerz 28 cm

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.