David w europie 2

przepisy z programów >>

Tarta porowo-ziemniaczana

Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie Dania wegetariańskie, Przekąski Przekąski, Dania karnawałowe Dania karnawałowe

Tarta porowo-ziemniaczana
odsłon: 17717

składniki i przygotowanie:


Składniki
250 g mąki
125 g masła pokrojonego
1 jajo
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
250 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
350 g pora(tylko białe części)
250 ml śmietanki
100 g bryndzy koziej
1 ząbek czosnku posiekany
3 żółtka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło do smażenia

Przepis na tartę:
Mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajo, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki cukru zmiksuj w melakserze. Ciasto wyjmij, lekko zagnieć, rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 2 milimetrów i wyłóż nim formy do tarty. Ciasto wstaw do lodówki aby stężało, a następnie nakłuj widelcem, obciąż wysypanym na pergamin grochem i podpiecz na jasny kolor w piekarniku o temperaturze 190 st. C. Pory pokrój w drobne pół krążki i uduś na maśle z czosnkiem. Dodaj 100 ml śmietanki podduś jeszcze chwilę, odstaw, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź i wkręć w to 1 żółtko. 150 ml śmietanki wymieszaj z pozostałymi żółtkami i wymieszaj na jednolitą masę z ziemniakami i bryndzą. Przypraw solą i pieprzem. Do podpieczonych foremek do tarty nałóż warstwę pora, a na to wyłóż ziemniaki z bryndzą. Piecz w temperaturze 160 stopni C przez ok. 45 minut. Tarta to danie, które można przyrządzić bardzo szybko i na rozmaite okazje np. na świąteczny obiad.

Sprzęt: malakser kitchen aid, deska, wałek do ciasta, formy do tarty 4 szt., groch, papier do pieczenia, patelnia, łopatka silikonowa, widelec, nóż 21 cm, trzepaczka rózgowa, miska 1 litr, miski małe, talerz 28 cm

© Adam Chrząstowski

skomentuj przepis >>