Adam Chrząstowski

Tarta porowo-ziemniaczana


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 21363

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mąki

125 g masła pokrojonego

1 jajo

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cukru

250 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę

350 g pora(tylko białe części)

250 ml śmietanki

100 g bryndzy koziej

1 ząbek czosnku posiekany

3 żółtka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

masło do smażenia

 

Przygotowanie:


Mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajo, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki cukru zmiksuj w melakserze. Ciasto wyjmij, lekko zagnieć, rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 2 milimetrów i wyłóż nim formy do tarty. Ciasto wstaw do lodówki aby stężało, a następnie nakłuj widelcem, obciąż wysypanym na pergamin grochem i podpiecz na jasny kolor w piekarniku o temperaturze 190 st. C. Pory pokrój w drobne pół krążki i uduś na maśle z czosnkiem. Dodaj 100 ml śmietanki podduś jeszcze chwilę, odstaw, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź i wkręć w to 1 żółtko. 150 ml śmietanki wymieszaj z pozostałymi żółtkami i wymieszaj na jednolitą masę z ziemniakami i bryndzą. Przypraw solą i pieprzem. Do podpieczonych foremek do tarty nałóż warstwę pora, a na to wyłóż ziemniaki z bryndzą. Piecz w temperaturze 160 stopni C przez ok. 45 minut. Tarta to danie, które można przyrządzić bardzo szybko i na rozmaite okazje np. na świąteczny obiad.

Sprzęt: malakser kitchen aid, deska, wałek do ciasta, formy do tarty 4 szt., groch, papier do pieczenia, patelnia, łopatka silikonowa, widelec, nóż 21 cm, trzepaczka rózgowa, miska 1 litr, miski małe, talerz 28 cm

powrót

Podobne przepisy

Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ptysie wytrawne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.