Anna Olson

Tarta owocowa


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta owocowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Spód

10 łyżek masła o temp. pokojowej

1 szklanka cukru-pudru, przesianego

3 żółtka

1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny

1¼ szklanki mąki tortowej

¼ łyżeczki soli



Nadzienie

2/3 szklanki puree z malin

3 łyżki soku cytrynowego

6 dużych jajek

2 żółtka

1 szklanka cukru

240 g masła pokrojonego na kawałki

2 łyżeczki skórki otartej z cytryny



Owoce

3 brzoskwinie albo nektarynki

3 morele

1 łyżka soku cytrynowego

1 szklanka truskawek bez szypułek

1 szklanka malin

1 szklanka jagód

1 szklanka dowolnych sezonowych owoców



Przygotowanie spodu

Utrzeć masło, aż będzie puszyste. Dodać cukier-puder i skórkę z cytryny i utrzeć wszystko na kremową masę. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem starannie mieszając. Przesiać mąkę z solą i zamieszać, aż składniki się połączą. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię plastikową, uformować na kształt dysku i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,6 cm. Oprószyć mąką dno blaszki do tart o średnicy 22 cm i 5-centymetrowych ściankach. Wyłożyć foremkę ciastem i przyciąć brzegi tak, żeby wystawały ok. 0,5 cm ponad krawędź. Ponakłuwać ciasto widelcem i schłodzić prze 20 min. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Piec spód przez ok. 20 min, aż krawędzie ciasta się zezłocą, a środek będzie suchy. Ostudzić.



Przygotowanie nadzienia

Zmieszać w misce 1/3 szklanki malinowego puree z sokiem cytrynowym, jajkami, żółtkami i cukrem. Dodać masło i skórkę cytrynową. Wymieszać składniki trzepaczką i oprzeć miskę na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu. Mieszać, aż krem zgęstnieje (ok. 10-15 min). Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać pozostałą 1/3 szklanki malinowego puree, wymieszać i nałożyć na ostygnięto spód.



Przygotowanie owoców

Pokroić brzoskwinie/nektarynki oraz morele na plasterki i zmieszać z sokiem cytrynowym, żeby nie straciły koloru. Przekroić truskawki na pół. Ułożyć owoce na schłodzonej tarcie – najwcześniej na 2 godziny przed podaniem. Wstawić tartę do lodówki.





Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki bananowo-orzechowe
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.