Bożena Sikoń

Tarta owocowa ,,tutti fruti,,


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 31813

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Kruche ciasto:

mąka 225 g + 75 g wiórków kokosowych

masło 150 g

cukier 75 g

cukier wanilinowy

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietanki

 

Krem cukierniczy kokosowy:

300 ml mleka

200 ml mleka kokosowego

100 g cukru

50 g mąki pszennej

4 żółtka

 

owoce różne: truskawki, maliny, borówka, czerwona porzeczka

konfitura morelowa 1 słoik do pokrywania owoców

Przygotowanie:

Ciasto:
Na deskę do krojenia wysypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy, schłodzone masło, żółtka i śmietanę. Całość siekać nożem, aż do uzyskania drobnych kawałków, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto następnie rozwałkować i wyłożyć formę formując jednocześnie brzeg tarty. Podziurkować ciasto. Na ciasto położyć folię aluminiową i wsypać fasolę. Rozsunąć ją pod brzegi tarty i wstawić do pieca. Piec w temp. 180 st. około 15 minut, aż brzeg się zarumieni. Zdjąć wtedy folię i fasolę, a spód włożyć na następne 15-20 minut. Wyjąć jak będzie całkowicie upieczony. Odstawić do wystygnięcia.

Krem cukierniczy kokosowy:
Do garnka wlać mleko i mleko kokosowe, włożyć przekrojoną wanilię i dorzucić wydrapane ziarenka – zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dosypać mąkę i wymieszać. Dolać trochę mleka z garnka i rozrobić masę, dolać pozostałe mleko, rozrobić i całość przelać do garnka i zagotować. Krem powinien kilka razy zabulgotać, następnie foliujemy garnek i odstawić do wystygnięcia. Następnie
krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować na kruchy spód. Na wierzchu ułożyć owoce i posmarować rozpuszczoną konfiturą morelową.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

censzkol

postów: 1

10.03.2013 11:57

CYTUJ

Przepis na same ciasto bardzo dobry, ale krem nie jest idealny! Pomimo, że tarta była całą noc w lodówce to krem nie zastyga, tarta si rozjeźdza jak się zaczyna kroić. Mam żal że przepis jest nieprecyzyjny. Brak informacji w jakiej temperaturze piec i właściwie jak długo. Nie podano też na jaką wielkość tartownicy starcza ciast.

KG1

postów: 4

20.02.2012 12:44

CYTUJ

Mam pytanie odnośnie zapiekania tarty: zauwazyłam, że zapiekając tarty, obciąża się ją fasolą: czy ta fasole można pózniej wykorzystać np. do zupy?

#Jolanta111

23.10.2011 19:51


Bournemouth

CYTUJ

krem poezja ale coś nie tak z ciastem kruchym bo bardzo twarde ledwo pokroiłam ale w smaku pyszne tylko twarde,może ma takie być albo coś źle zrobiłam ?

#rumburaczek

12.08.2011 19:56


zabrze

CYTUJ

właśnie upiekłam tartę wyszła prawie taka sama .zrobiłam krem.teraz stygnie.to jest moja pierwsza tarta.więc jestem szczęśliwa że mi się udała mimo że ciasto bardzo mi się kleiło.jutro na targ po maliny bo jagody już mam.

Monia_251096

postów: 1

03.08.2011 18:38

CYTUJ

Bardzo fajne ciasto i smaczne.:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.