Anna Olson

Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym


Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto na tartę:

1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej

1/3 szklanki lekko prażonych, drobno zmielonych orzechów włoskich

2 łyżki cukru

¼ łyżeczki soli

¾ kostki + 2 łyżki masła, pokrojonego w kostkę i schłodzonego

3 łyżki zimnej wody

0,5 kg grochu, drobnej fasoli lub ryżu



Przygotowanie:

Zmieszać mąkę, zmielone orzechy, cukier i sól. Dodać masło i posiekać na drobne kawałki, które połączą się z sypkimi składnikami. Dodać 3 łyżki zimnej wody i mieszać, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto bardzo się kruszy, dodać jeszcze 1 łyżkę wody. Zawinąć ciasto w folię, spłaszczyć i włożyć na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Oprószyć mąką blat i rozwałkować zimne ciasto na grubość ok. 7mm. Wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 20cm, docisnąć do ścianek formy i przyciąć brzegi na wysokości ok. 2,5cm. Przykryć ciasto folią aluminiową i przysypać grochem, fasolą lub ryżem, żeby było obciążone podczas pieczenia. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić.



Nadzienie

1 ¼ szklanki połówek orzechów włoskich

7 łyżek miodu

½ szklanki serka ricotta

170g sera brie

12 świeżych fig



Przygotowanie:

Zanurzyć połówki orzechów w dwóch łyżkach miodu i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut i ostudzić. Zmieszać ricottę i pokrojony na kawałki ser brie. Rozsmarować na powierzchni upieczonego ciasta. Pokroić figi na ćwiartki, ułożyć w koncentrycznych kręgach na serowej warstwie, miąższem do góry. Ozdobić połówkami orzechów w miodzie. Piec przez 15 minut, żeby ser się stopił. Po wyjęciu z piekarnika polać tartę miodem.



Sos gruszkowy

2 dojrzałe gruszki

4 łyżki miodu

1 laska wanilii

½ szklanki białego wina



Przygotowanie:

Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla wraz z miąższem i pustym strąkiem wanilii. Zalać winem, dodać miód i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, aż gruszki będą miękkie. Zmiksować na puree. Schłodzić przed podaniem.



Podawać tartę o temperaturze pokojowej. Obok każdej porcji nałożyć na talerz sos gruszkowy.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.