Tarta orzechowa

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tarta orzechowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Słodkie ciasto:

320 g masła

250 g drobnego cukru

600 g mąki

60 g mielonych migdałów

3 jajka



Nadzienie:

3 jajka

50 g drobnego cukru

180 ml jasnego syropu kukurydzianego lub syropu klonowego

30 g roztopionego masła

skórka otarta z 1 pomarańczy

skórka otarta z 1 cytryny

250 g obranych orzechów włoskich



Ciasto :

Masło rozetrzeć z mąką, mielonymi migdałami i cukrem. Dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Rozwałkować na placek grubości 2,5 cm, wyłożyć dwie tortownice o średnicy 23 cm. Piec ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.



Nadzienie:

Jajka utrzeć z masłem, cukrem, syropem i skórką. Rozłożyć orzechy na upieczonym cieście. Przelać płynne nadzienie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 30-40 minut, aż całość się zrumieni.



Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.