Marieta  Marecka

Tarta na cieście francuskim z wędzoną makrelą, gruszką i serem Lazur


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

Tarta na cieście francuskim z wędzoną makrelą, gruszką i serem Lazur
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciasto francuskie

100 ml śmietany 22%

2 jaja

ok. 60 g sera żółtego

1 op. sera pleśniowego typu Lazur

mięso z 1 wędzonej makreli

1 gruszka

tymianek świeży np. cytrynowy

papryka ostra mielona

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wykładamy do formy, nakłuwamy lekko widelcem i wkładamy na ok. 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. Na cieście kładziemy papier z czymś ciężkim (fasola, inna forma do ciasta), przypiekamy i studzimy chwilę, zanim nałożymy farsz. Gruszki obieramy i kroimy na kawałki, ser pleśniowy w kostkę, a żółty ścieramy na tarce. Makrelę dzielimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy równomiernie na spodzie, dodajemy gruszkę, posypujemy tymiankiem i polewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 20-30 minut w temp. 200 st.

powrót

Podobne przepisy

Tarta lotaryńska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty
Tarta razowa ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Tarty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.